שילוב החינוך המוזיקלי בחיי הגן
ד"ר לאה מרזל וגב' יהודית פינקיאל
המוזיקה תופסת מקום מרכזי בחייו של האדם וחולשת על מנעד עצום של תחומים. מחקרים רבים שנעשו בארץ ובעולם מצביעים על חשיבותה ומרכזיותה של המוזיקה בהתפתחותו של הילד. דעתם זו של המומחים לחינוך מוזיקלי עולה בקנה אחד עם הדעה הרווחת היום בחינוך בכלל, לפיה החינוך בגיל הרך מהווה תשתית ויסוד שעל גביו נבנה עולמו של האדם במהלך חייו ולאורו מעוצב אופיו של הילד. ילדים בגיל 3-7 נמצאים בשלב בו נודעת חשיבות עצומה לפעילויות והתנסויות מוזיקליות. במהלכן הם מפתחים כשרים קוגניטיביים, רגשיים וחברתיים, מגלים קשרים וזיקות לעולמות תוכן אחרים ומגבשים מושגים. תחומי ההתנסויות המוזיקליים כוללים מגוון רחב של פעילויות:
תרבות השירה והדיבור
הקול הוא כלי ביטוי אישי וייחודי המשמש את האדם כל ימי חייו באופנים שונים. תקופת הילדות המוקדמות ידועה כקריטית בהתפתחות השירה. המנעד הקולי של הילד עדיין מצומצם ואיכות שירתו מושפעת מן האיכות הקולית של המודלים אליהם הוא נחשף, הן בביצוע חי והן בהקלטות. המורה למוזיקה והצוות החינוכי של הגן אמורים לשמש מודל איכותי להפקת הקול בדיבור ובשירה. לפיכך יש לפתח הרגלים נכונים ולטפח את הפקת הקול בדיבור ובשירה. בנוסף לדגם הקולי, חשוב לבחור רפרטואר איכותי של שירים בעלי תכונות מוזיקליות מתאימות לגיל הגן (כמו מנעד מצומצם, ותמליל ומקצב שניתנים לביצוע מדויק). דגם מוצלח של שירה ובחירה מתאימה של שירים יהוו אשנב לפיתוח שירה נקייה ובטוחה, כמו גם זיכרון מילולי ומוזיקלי והבעה מוזיקלית רגשית.
האזנה למוזיקה
צלילי המוזיקה הנקלטים על-ידי החושים עשויים להצית את הדמיון, לעורר את הרגש ולקחת את המאזין למסע מרתק ומהנה בעולם הנוצר מכוח היצירה המוזיקלית. האזנה ליצירות מוזיקליות מסוגים וסגנונות שונים היא אחת הפעילויות התרבותיות המשמעותיות והנפוצות ביותר בחברה בת זמננו. מגיל צעיר מאד נחשפים הילדים למוזיקה אשר מגיעה אליהם דרך אמצעי התקשורת, אמצעי הקלטה אלקטרוניים, קונצרטים, אירועים משפחתיים וקהילתיים ועוד. הילד מגיב למוזיקה בצורה טבעית ביותר אך כדי ללמדו להאזין למוזיקה יש להפוך את המפגש עם היצירה המוזיקלית לאמצעי להכרת מאפייניה של היצירה וגם אמצעי לרכישת מושגים מוזיקליים בסיסיים. לפיכך רפרטואר מוזיקלי איכותי ומגוון מהווה תשתית לכל התנסות מוזיקלית והוא הליבה של מכלול האמצעים לפיתוח המוזיקליות של הילד. ההשתתפות בקונצרט חי מהווה את גולת הכותרת של ההאזנה למוזיקה בחוויה לימודית בה נחשפים הילדים לאווירה תרבותית, שומעים ורואים את הקולות והצלילים.
תנועה
תנועה ספונטאנית בעקבות מוזיקה מופיעה כבר בשנתו הראשונה של הילד. בשלב הראשון חשוב לשמר הנאה טבעית זו על-ידי מתן הזדמנויות רבות לילדים להתנועע על פי המוזיקה. באופן הדרגתי יש להביא למודעות הילד את מרכיבי שפת המוזיקה שבולטים בכל יצירה ויצירה. מכיוון שמטבעו הילד הוא מאזין פעיל, ביכולתנו לכוון את התהליך התנועתי כך, שישמש כבסיס להבחנה באופן עצמאי במרכיבים המוזיקליים שמעשירים את חווייתו והנאתו בעת הפעילות. התנועה האישית והקבוצתית מפתחת אצלו גם את יכולת ההבעה הרגשית והגופנית. כאמור, חשוב לחשוף אותו למגוון יצירות מהתרבות היהודית והישראלית ומתרבויות העולם כך, שיהיה בעתיד מאזין נבון ונהנה בעל טעם אישי מגובש.
נגינה
הנגינה בצוותא מהווה מקור לסיפוק ודורשת מן הילדים מאמץ וריכוז לשם השגת תוצר משותף נאה. בנוסף, אלתור אישי וקבוצתי בכלים בעלי איכות צלילית גבוהה מפתח הערכה אסתטית ומאפשר הבעה רגשית ופיתוח היצירתיות. חשוב שהילד ייחשף לצלילים מגוונים המופקים מכלים באיכות טובה ביותר. השתלבות במסגרת נגינה דורשת מהילד איפוק והמתנה ומפתחת בו את היכולת לדחות סיפוקים מיידיים תוך הנאה מהמאמץ המשותף של נגינה בצוותא. חקר כלי הנגינה מאפשר לילד לרכוש ידע תרבותי וטכנולוגי.
הסמלה ורישום
בד בבד עם התפתחות האוריינות בשפה, מתפתחת ההבנה (המוזיקלית) באמצעות החינוך המוזיקלי. גם למוזיקה המושמעת או המבוצעת ניתן להמציא סימנים או לזהות בה סמלים מקובלים לצלילים ולמקצבים. בכך ניתנת לילד הזדמנות להביע את הבנתו המוזיקלית בציור וברישום תוך קבלת משוב חיובי שיוצר מודעות למרכיבי שפת המוזיקה שהוא שומע או מייצר. מוזיקה מתרחשת בזמן והרישום שלה מאפשר להנציח זמן זה על הדף ולראות את היצירה המוזיקלית כשלמות, זאת בניגוד לצלילים החולפים ונעלמים. ניתן לזהות התפתחות הדרגתית ברישומים של ילדים על פי המוזיקה. בשלבים ראשונים בולטות אסוציאציות או תיאורים של תוכן מילולי. בהמשך מתפתח ייצוג מבני, שמסמל חזרה או שינוי של חלקים במוזיקה וכן ייצוגים נוספים כמו משך צליל, עוצמה ועוד.
המישור הרגשי
המוזיקה מהווה כר פורה במיוחד למתן לגיטימציה לביטוי רגשי של הילד. הזדהות עם אופי המוזיקה מובילה ליכולת זיהוי רגשות וביטויים אישיים וקבוצתיים. ההתנסות בביטוי רגשות במוזיקה מזמנת פתיחות ומקדמת מיומנות שהיא חשובה בתפקוד היומיומי.
המישור החברתי
ההתייחסות לזולת נלמדת בגיל הצעיר ביותר דרך טון הדיבור ושפת הגוף, בטרם מבין התינוק את השפה המדוברת. הסביבה משמשת מודל לחיקוי ולכן יש לנצל את השעות הרבות בו נמצא הילד במסגרת מערכת החינוך, כדי לפתח לימוד פעיל של התנהגויות המעודדות תקשורת נאותה. בחינוך המוזיקלי קיים פוטנציאל גדול ומשמעותי של שילוב מיומנויות של תקשורת בין-אישית. מיומנויות אלה כוללות את הנכונות לפעול עם כל אחד, ליצור קשר עין, להאזין לזולת, להתייחס לרעיונות של האחר, לקבל החלטות וליצור תנאים המאפשרים שיתוף פעולה. פיתוח כשרים אלה כחלק בלתי נפרד של העשייה המוזיקלית דורש תכנון ומודעות של המחנך.
תכנית הלימודים בגן עשירה ומגוונת ומהווה את התשתית לעולם הידע של הילד. המוזיקה מהווה חלק משמעותי מתשתית זו. המוזיקה משמשת אמצעי לביטוי של התרחשות פנימית ומעוררת חוויות חושיות, רגשיות, אסתטיות ואינטלקטואליות. היא גם מבטאת הלכי רוח, השקפות, ערכים, אמונות וגישות תרבותיות-חברתיות. כדי שהחינוך המוזיקלי ישתלב בחיי הילד והגן חשוב לבחור תכנים מתאימים שיתבססו על שני גורמים: התאמת התכנים לרמת ההתפתחות של הילד ומידת הקרבה של התוכן לנושאים המתוכננים בגן. תכנון הפעילות יכלול התייחסות למגוון דרכי הלמידה של הילד: משחק חופשי, משחק דידאקטי, שיחה ודיון, פעילות גופנית, פעילות במחשבים, צפייה בטלוויזיה ווידאו, צפייה בתהליכים ועוד. הצוות החינוכי יגוון את דפוסי ארגון הלמידה המודרכת בדפוסים שונים: באופן פרטני, בקבוצה ובמליאה ובשיתוף הורים.
כדי שהפעילות המוזיקלית תהייה משמעותית ומעמיקה אנחנו מאמינים בשיתוף פעולה הדוק בין הגננת למורה לחינוך מוזיקלי: המורה לחינוך מוזיקלי כמקנה את השפה המוזיקלית והגננת כמשלבת את המוזיקה כחלק אינטגרלי מחיי הגן. כל זאת בתכנון משותף של תכנית עבודה שנתית ויישומה בתיאום, תוך בדיקה והערכה במהלך שנת הלימודים.
מטרות
- הקניית ידע, העשרת עולם המושגים של הילד בתחום המוזיקה והכרת דרכי שילובם בעולמות תוכן אחרים.
- שכלול המיומנויות המאפשרות התבטאות באמצעות המוזיקה: האזנה פעילה, שירה, נגינה, תנועה, הסמלה ורישום.
- חשיפת הילד ליצירות מוזיקליות מתקופות וסגנונות שונים, מהתרבות היהודית והישראלית, ומתרבויות העולם, כדי שיתרשם מהן, יזדהה איתן וילמד את השפה המוזיקלית וכדי שיבסס את יכולתו לבחור יצירה מתוך שיקול דעת בעתיד.
- שילוב החינוך המוזיקלי בהעשרת עולמו של הילד ובשיפור איכות חייו.
- הכנת הילד להיות צרכן תרבות נבון ונהנה.