א. מוזיקה – כללי
בלצן, א. (2002). מכתבים ממוצרט. בן-שמן: מודן הוצאה לאור.
הספר מלווה בתקליטור עם מבחר מיצירות מוצרט, בביצוע תזמורת, מקהלה וצלילי הפסנתר של אסתרית בלצן. את המכתבים מלווים ציוריה של המאיירת הלה חבקין, העוקבים ביד אמן רגישה אחרי ציורי התקופה וצלילי המוסיקה. מכתבים ממוצרט הוא הראשון בסדרת הספרים "מוזיקה במבט אחר" המציגה את ענקי המוזיקה בנעלי בית, ומתחברת אל האדם שמאחורי האגדה, אל האנושי והילדותי שמאחורי הניצוץ הגאוני.
בלצן, א. (2003). הידן ובטהובן: מורה ותלמיד. בן-שמן: מודן הוצאה לאור.
הספר מפגיש בין ענקי המוזיקה – הידן ובטהובן. תוך כדי הסיפור נחשפים יחסים מורכבים של מורה ותלמיד המזכירים לא פעם את סבך היחסים שבין הורה לילדו. כל הדרמה הזו מתרחשת בווינה של הקיסרות האוסטרו-הונגרית, כשהמהפכה הצרפתית ונפוליאון ברקע. הספר מלווה בדיסק עם מבחר ייצוגי מיצירותיהם של הידן ובטהובן.
בריטן, ב. והולסט, א. (1979). המוסיקה – עולם הפלא. תל-אביב: עם עובד. (מתורגם מאנגלית).
פרקי הספר: 1. צליל וקצב. 2. שירים ושרים. 3. כלי נגינה. 4. דרמה במוסיקה. 5. סגנונות במוסיקה. 6. מזרח ומערב. 7. קומפוזיטור-מבצע-מאזין. בנוסף – פרק מונחים ומושגים מורחב, עם תמונות וכן – רשימה כרונולוגית של קומפוזיטורים.
גולוויי, ג'.ומאן, ו. (1997). מוסיקה בכל הזמנים. תל-אביב: ספרית מעריב. (מתורגם מאנגלית).
הספר מציג את סיפורה של המוזיקה על רקע הזמנים שבהם נוצרה – מאז המקצבים והשירים הקדומים ביותר ועד לצליליה של המוסיקה בת זמננו. כולל תמונות ומילון מונחים.
הד, ש. (1991). אופרה: סיפורן של 120 האופרות הגדולות. תל-אביב: דביר הוצאה לאור.
מדריך המביא את סיפורן של אופרות מפורסמות ופופולאריות המועלות כיום על בימות בתי-האופרה בעולם. בנוסף, מובאים רקעי התקופות, תיאור היסטורי וניתוח מוזיקלי. למדריך מצורף מיבאר המונחים המוזיקליים הנזכרים בספר.
וגנר, נ. (2004). מוזיקה אז ועכשיו. תל-אביב: מפה הוצאה לאור.
הספר מזמין את הקוראים להתבונן מזוויות מפתיעות בעולם התופעות הרחב שלח המוזיקה ושל החוויה המוזיקלית. הוא מנסה לרדת לשורשיהם של מושגי יסוד מוזיקליים על ידי הארתם מנקודות מבט השייכות לכאורה לתחומים אחרים (טבע, ציור, פיסול, שפת הדיבור ועוד). זהו מבט "ממעוף הציפור" על אמנות המוזיקה שהיא אינסופית.
זמורה-כהן, מ. ושמואלי, ה. (2007). המוזיקה – שליחות ובשורה: אבני בנייה לאסתטיקה של המוזיקה. אור יהודה: דביר.
זהו פרי חיבורם של שני מוזיקולוגים שטבעו חותם משמעותי על חיי המוזיקה בישראל, על החינוך המוזיקלי ועל מדיניות המוזיקה – עומד על טיבו של היפה המוזיקלי ותוהה על קנקנו. הספר מיועד הן ליודעי מוזיקה והן לאוהדיה, ולכל המתעניינים במחשבת האמנות בכלל ובמחשבת המוזיקה בפרט. מרבית המושגים המקצועיים הפחות שגורים, שלא היו מנוס מלהשתמש בהם, פורשו, כך שגם הקורא שאיננו איש מקצוע יוכל להבינם, להתמצא באמור בספר ולהעשיר את יריעת השקפותיו.
מקליש, ק. ו. (1994). מוסיקה קלאסית: מדריך למאזין. תל-אביב: הוצאת ספרים אחיאסף. (מתורגם מאנגלית).
הספר מתמקד בהכרות עם גדולי המלחינים ויצירותיהם. הוא מכיל: ביוגרפיה מקוצרת של למעלה ממאה מלחינים. מידע על יצירות חשובות. הפנייה להמשך האזנה ליותר מאלף יצירות נוספות, הסברים על סוגי המוזיקה השונים ורשימת מונחים מוזיקליים.
סטור, א. (1996). מוסיקה ונפש. תל-אביב: הוצאת ספרים אחיאסף. (מתורגם מאנגלית).
ד"ר סטור, פסיכיאטר ופילוסוף אנגלי החוקר את מקורות היצירתיות, מציג קשת רחבה של דעות כיצד יכולה המוזיקה (אותה הוא מגדיר כרצף של צלילים בזמן) להביע רגשות ואף להעירם אצל המאזין. לדעתו, תבניות המוזיקה מעניקות משמעות לעולמנו הפנימי, מארגנות ומלכדות את תחושותינו ורגשותינו. בספר הוא מסביר איך המוזיקה מאחדת את הגוף והנפש ומשיבה לנו את תחושת השלמות האישית, בתרבות הדורשת מאתנו בחיי היום-יום להפריד בין המחשבה ההגיונית לרגשות.
סטנלי, ג. (1995). מוסיקה קלאסית: גדולי המלחינים ויצירות המופת שלהם. תל-אביב: שבא הוצאה לאור. (מתורגם מאנגלית).
הספר מיועד להיות מדריך להאזנה למוזיקה המערבית מימי הביניים, תקופת הבארוק, התקופה הקלאסית, התקופה הרומנטית והמאה העשרים. הוא מביא את הרקע של כל תקופה (כולל תמונות אמנות צבעוניות של התקופה הנדונה), ביוגרפיה מקוצרת של 150 מלחינים מייצגים (כולל תמונות פורטרט) ואינפורמציה על הקלטות נבחרות של חלק מיצירות המלחינים.
ראונר, ת. (עורך). (2000). עיניים: מוזיקה. גיליון מס' 24, יולי 2000.
כתב העת לילדים "עיניים", מקבוצת "הארץ", מוקדש בכל פעם לנושא אחר. הגיליון הנוכחי הוא במושא המוזיקה. הוא כולל כתבות בנושאים שונים ("לנגן בצבעים ולהאזין לציור"; איך בונים כינור; איך צליל נולד ועוד), רעיונות לבניית כלי נגינה, סיפורים, חידות, ראיונות וצילומים.
שחר, נ. (2006). שיר שיר עלה – נא: תולדות הזמר העברי. תל-אביב: מודן הוצאה לאור.
הספר מתאר את תולדות הזמר העברי מראשית התהוותו ועד לימינו, עוסק בשלבים השונים של התפתחותו, בדרכי צמיחתו, בתכניו העיקריים, מתאר את יוצריו החשובים ואת קהליו המגוונים.
ב. אנציקלופדיות ולקסיקונים
ארדלי, נ. (2000). מבט – אנציקלופדיה חזותית: מוסיקה. תל-אביב: כנרת בית הוצאה לאור. (מתורגם מאנגלית).
מדריך חזותי הכולל צילומים איכותיים של כלי נגינה מרחבי העולם מהעת העתיקה ועד לגיטרות חשמליות וסינתיסייזרים, כולל הסברים תמציתיים על מקור הצליל ואופן הפקתו בכלי הנגינה השונים.
קולינס, ס. (2005). לקסיקון המוסיקה הקלאסית. כפר מונש: עופרים הוצאה לאור.
ספר הדרכה מעשית מקיף לכל המעוניינים להתוודע לעולם המוסיקה הקלאסית. ראשיתו של הספר עוסק בחוויית ההאזנה והמשכו בפרישת הידע העובדתי. נושאי הספר: האזנה למוסיקה: פיתוח מיומנות; מהי מוסיקה קלאסית? אדריכלות מוסיקלית: צורות ומבנים; רקע היסטורי: תקופות וסגנונות; כלי התזמורת; בניית אוסף הקלטות.
רולי, ג. (עורך). (1997). ספר המוסיקה: מראשיתה עד ימינו (קלאסית, עממית, פופ ורוק). ירושלים: הוצאת "יבנה" בע"מ. (מתורגם מאנגלית).
הספר הוא מעין אנציקלופדיה, המקיפה את כל היבטיה של המוזיקה לסוגיה: מוזיקה קלאסית, עממית וקלה, ג'אז, רוק-נ'-רול, פופ ורוק. הוא סוקר את התיאוריה של המוזיקה ואת תולדותיה במקביל לתולדות האדם עלי אדמות, מתאר את התפתחותם של כלי הנגינה, בהם גם הכלים העממיים, בעולם, דן בצורותיה השונות של המוזיקה (כגון השיר האומנותי, שיר העם, האופרה, המוזיקה לבלט ועוד), מביא גם את תולדות המוזיקה של עם ישראל (מתקופת המקרא ועד ימינו אנו) ועוסק גם החינוך מוזיקלי. כולל תמונות מלחינים, כלי נגינה ותמונות אמנות וכן – לקסיקון המלחינים (עם תמונות), לקסיקון מונחים מורחב ולקסיקון כלי הנגינה.
שלח, א. (1990). לקסיקון דביר למוסיקה. אור יהודה: דביר הוצאה לאור.
לקסיקון שנועד לחובבי המוזיקה, למתעניינים ולכל מי שברצונו להרחיב את ידיעותיו ולהעמיק את הבנתו בתחום זה. הערכים הכלולים בלקסיקון מתחלקים לקבוצות העיקריות הבאות: מונחים מוזיקליים בסיסיים; תיאורם ותכונותיהם של כלי נגינה; פרטים ביוגראפיים תמציתיים על מלחינים, מנצחים, נגנים ואישים אחרים שעיסוקים הוא מוזיקה.; פרטים עיקריים על יצירות מוזיקליות מופתיות ומפורסמות; מידע תמציתי על תזמורות, אנסמבלים ומוסדות מוזיקליים.
ג. חינוך מוזיקלי
אהרונוף, פ.ו. (1986). מוסיקה וילדים. ירושלים: הוצאת הגלגל המתגלגל. (מתורגם מאנגלית).
אהרונוף מציגה שיטת לימוד מוזיקה על פי היוריתמיקה של אמיל ז'אק-דלקרוז. לספר שני חלקים: א. "עיצוב מטרות מוזיקליות" ("עניינים יסודיים לחינוכו המוזיקלי של הילד הקטן" ו"תהליכיה של התפתחות מוזיקלית"). ב. "התנסויות מנחות בצליל ובתנועה" ("תכנון התנסויות [חוויות] מוזיקליות לילדים קטנים", "דוגמאות להתנסויות במוזיקה", "פיצוח מונחים מוזיקליים ותווים", ו"הערכת לימודי המוזיקה").
אליגון, ת. (1986). אגם הברבורים. תל-אביב: כנרת-בית הוצאה לאור.
הספור נכתב בחרוזים, על פי אגדת עם רוסית, לה הלחין פ"א צ'ייקובסקי (1893-1840) מוזיקה מקורית.
בלאס, נ. (1979). מוסיקה-לי: בסיפור ובמשחק. תל-אביב: יריב-הדר.
הספר מציג גישה מקורית לחינוך למוזיקה ולהקניית ערכיה ומבוסס על ניסיון עבודת המחברת. מובאים בו משחקים שונים להכרת שפת המוזיקה, הנחיות להאזנה, דרמטיזציה ולימוד של כעשרים יצירות מספרות המוזיקה. הוא מלווה בציורי ילדים שצוירו תוך כדי תהליך הלימוד.
בלאס, נ. (1986). קרנבל החיות: ספור מוסיקלי. גבעתיים: מסדה.
הספור מבוסס על שיטתה של המחברת להוראת המוזיקה בגיל הרך, המשלבת ספור, משחק ודרמטיזציה עם האזנה ליצירות מוזיקליות. ההקדמה לספור כוללת תיאור מפורט של הקשר בינו ובין היצירה המוזיקלית, כדי לאפשר למבוגר (הגננת או ההורה) להדריך את המאזין הצעיר לקראת ההאזנה, במהלכה ולאחריה.
בלאס, נ. (1990). מוסיקט: המחשה של מוסיקה תוכניתית לגיל הרך. תל-אביב: הוצאת המחברת.
הספר עוסק בהוראת המוזיקה לגיל הרך באמצעות שירים מומחזים ומשחקים, לימוד הצלילים המוזיקליים, אלתור של צלילים, מקצבים ומנגינות, וכן- המחשה והמחזה של קטעי מוזיקה תוכניתית (קרנבל החיות מאת ק. סןו-סנס, מפצח האגוזים מאת פ"א צ'ייקובסקי, תמונות בתערוכה מאת מ. מוסורגסקי, אימא אווזה מאת מ. רוול ופטרושקה מאת א. סטרווינסקי).
ברגר, י. (1988). מוסיקה לכל: גישה לחינוך מוסיקלי בהשראת תורתו של זולטאן קודאי. ירושלים: קסת הפקות והוצאה לאור בע"מ.
הספר מכיל מאמרים מאת המחברת, שנושאם משנתו הפילוסופית-חינוכית של קודאי ויישומה בישראל ("השיטה הנהוגה בהונגריה ומקורותיה", "תכונותיו של שיר העם הישראלי", "הזמר הישראלי כמקור השראה לתכנית לימודים" ועוד) וכן עקרונות יישום השיטה, שבסיסה הוא פיתוח הקוליות והשירה, בניית רצף לימודי בארץ, תהליך הלימוד וטכניקות ההוראה. בסוף הספר נמצא מקבץ שירים הערוכים ברצף מן הפשוט אל המורכב, שהם שלב ראשון ביישום תכנית הלימודים ומקורות ביבליוגראפיים.
דרו, ה. (1994). ספר המוסיקה הראשון שלי. תל-אביב: דניאלה די-נור, ידיעות אחרונות וספרי חמד. (מתורגם מאנגלית).
זהו מדריך מסדרת "כל ההתחלות" המביא רעיונות והתנסויות לילדים בתחום הכנת ובניית כלי נגינה מסוגים שונים. החומרים הדרושים להכנת הכלים מצולמים בגודלם הטבעי, הרעיונות קלים לביצוע וההוראות פשוטות.
משרד החינוך והתרבות. (1998). האזנה למוזיקה: מדריך לגננת.
מדריך המקנה לגננת כלים להכרת יצירות מוזיקליות, כולל רעיונות לפעילויות בעקבות ההאזנה להן. הרפרטואר כולל מוזיקה מהארץ ומהעולם. למדריך מצורפת קלטת עם 17 יצירות.
משרד החינוך והתרבות. (1991). מדריך לצריכת תרבות לגיל הרך.
מדריך המיועד לעזור לגננת הרוצה להתמודד עם נושאים מתחומי האמנויות (ספרות, תיאטרון, אמנות פלסטית ומוזיקה) ולהשקיע מאמץ בארגון פעילויות תרבות כחלק מחיי הגן. המדריך מציע תכנית מגוונת לילדים בשעות היום ופעילויות העשרה בשעות אחר-הצהרים.
משרד החינוך והתרבות ואוניברסיטת בר-אילן. (1999). גוונים: ממסורות המוזיקה והסיפורת העממית של עדות ישראל.
תכנית לימודים הכוללת מדריך לגננת, ערכת קלטות ו/או דיסקים, בובות וקלפים. מטרתה להעשיר את עולמו המוזיקלי של הילד ולחשוף אותו לגירויים צליליים שונים שיעזרו לו להכיר את המסורות המוזיקליות שלו ולקדם את הסובלנות כלפי ה"אחר".
נוגנט, א. (1989). סיפורי בלט: אגם הברבורים. תל-אביב: ספרית מעריב. (מתורגם מאנגלית).
הספר מביא את גלגוליה וגרסאותיה של הצגת הבלט המפורסמת בעולם: העלילה, המוזיקה (פ"א צ'ייקובקי), ההפקות השונות וסיפורם של הכוריאוגרפים והרקדנים שיצרו אותה בכל פעם מחדש, בלוויית תמונות ואיורים.
שחר, נ. גלושנקוף, ק. וסולקין ע. (2004). דלתות מוסיקליות: להאזין ולא רק לשמוע. תל-אביב: מכון מופת.
הספר הינו יחידת הוראה שנבנתה על העיקרון האומר שהמאזין עצמו, או המורה למוזיקה, בוחר את "דלת הכניסה" ליצירה המוזיקלית. הספר מגיש רפרטואר של 24 יצירות (כולל תקליטור) המוצעות בשני היבטים עיקריים: 1. בגיוון הרב בסגנונות ובתקופה; 2. היצירות לא הופיעו במדריכי האזנה בשפה העברית. הספר מציע דברי רקע על כל יצירה, על מחבריה ומבצעיה, ניתוח מוזיקלי קצר ומבחר פעילויות על פי "דלתות מוזיקליות" שונות.
שטכל, ד. ואחרים. (1990). בתנועה ובצליל: תכנית לפיתוח מוטורי-מוסיקלי של ילדי גן בגיל שלוש-ארבע בחינוך הממלכתי והממלכתי-דתי. חיפה: משרד החינוך, אוניברסיטת ת"א וגסטליט.
התכנית מבוססת על רכיבים התפתחותיים ועל גישה המכוונת לענות לצרכים הייחודיים של ילדים בגילאים הנ"ל. מגמת התכנית לסייע לילד הצעיר לפתח, באופן ספונטאני וגם בדרך מכוונת ומודרכת, תשתית רחבה של מיומנויות יסוד בתנועה ומוזיקה משולבות גם בהבעה לשונית. כל הפעילויות ניתנות לביצוע כחלק מחיי היום-יום של הילדים בגן בהדרכתה של הגננת. התכנית כוללת שתי יחידות: 1. בתנועה מתמדת. 2. בצליל ובתנועה. בכל יחידה מוצעות פעילויות בנויות ברצף וברמות קושי מתפתחות. לתכנית נלווים 26 כרטיסי משחק גראפיים.
שטראוס, ב. (1999). מדריך לתזמורת. תל-אביב: ביתן הוצאה לאור (הספר סרוק לקריאה מקוונת).
בתיה שטראוס הייתה מורה ומרצה למוסיקה במדרשה למוזיקה שבמכללת לוינסקי. הספר הוא הוצאה מחודשת של החוברת "מדריך להאזנה" פרי עטה והוא ערוך על-ידי ורדה גלעד. זהו מדריך המשלב את גישתה המקצועית-חינוכית של שטראוס עם מחקרה על התזמורת. למדריך מצורפים שלושה תקליטורים המהווים רפרטואר מוזיקלי מתקופות וסגנונות שונים להדגמת כלי התזמורת.
ד. ספרי שירים ושירונים מומלצים
אלברשטיין, ח. (עורכת). (1982). שירו אחרי. ירושלים: הוצאת כתר.
ספר שירים לילדים, של יוצרים שונים ומגוונים, כולל תווים, אותם מבצעת הזמרת חוה אלברשטיין בתקליטיה. בהקדמה כותבת אלברשטיין: "יש שירים ששרים לבד ויש כאלה שטוב לשיר אותם עם חברים. … הייתי רוצה להקדיש את השירים שבספר זה לאותם ילדים החולמים בלבם להציג את התפקידים הראשיים אבל מתביישים להתבלט. ובכן, שירו אחרי." איורים: שמואל כ"ץ.
אליגון-רוז, ת. (עורכת). (2003). עכשיו שרים: שירים שטוב לשיר. אור יהודה: כנרת בית הוצאה לאור.
על גב הספר כתוב בין השאר: "137 שירים – מלים, תווים, הרמוניות, אינדקס, המלצות ועצות – כל אלה נבחרו, נערכו וסודרו לשירה משותפת, שירה מענגת, מאחדת, המאפשרת לנו להמריא – לכמה שעות נפלאות – למקום שבו נמצא המזון העיקרי של הנשמה, למקום שיש בו ניגון".
אלדמע, ג. ולנואל, א. (עורכים). (1981). מחברת מזמרת. גבעתיים: מסדה.
יותר ממאה שירי ילדים, ערוכים לפי נושאים (שירי שאלות, הבעת רגשות, שירי חלוצים, טבע וטיול ועוד). לא כולל תווים. איורים מאת רות צרפתי.
אלדמע, ג. ושחר נ. (עורכים). (1995). ספר השירים לתלמיד: חלק א' וב'. תל-אביב: מפעלי תרבות וחינוך בע"מ.
בשני הכרכים מכונסים כ – 300 שירים מהזמר העברי בכל תקופותיו. מובאים מילות השירים ותווי הלחן וכן דברי-רקע, הכוללים פרטים על התקופה שבה חובר השיר ועל האירועים והמראות המשתקפים בו. כולל תמונות.
ביריביס, ה. ואחרים. (עורכים). (1960). זמר-חן: שירון לגני הילדים ולכיתות היסוד א'-ב'. תל-אביב: בית ההוצאה של איגוד הקומפוזיטורים בישראל בשיתוף עם המרכז לתרבות ולחינוך.
השירים ערוכים לפי נושאים: שבת, חגים ומועדים, עונות השנה וטבע, שירי בנין, עבודה ומשחק. השירים ערוכים בשני מדורים: א. לפי סדר עונות השנה. ב. שירים כלליים ולכל עת. כולל תווים.
בן-דור, ד. (1980). שירים שובבים. תל-אביב: הקבוץ המאוחד.
27 שירים ולחנים לגיל הרך, רובם נכתבו לתכניות הטלביזיה "מה פתאום" ו"פרפר נחמד". כולל תווים ואיורים של אבנר כץ.
גפן, י. (1992). הכבש הששה עשר: שירים וסיפורים לילדים. תל-אביב: דביר, הוצאה לאור.
שיריו הנפלאים של יהונתן גפן, שהפכו לנכס צאן ברזל, מופיעים כאן במהדורה חדשה. עיצוב ואיור: יעל ליאור.
הירש, נ. (2007). מקהלה עליזה: מיטב שירי הילדים. תל-אביב: ידיעות אחרונות, ספרי חמד.
אוסף שירי הילדים של המלחינה נורית הירש, כולל תווים ואיורים, וערוך על פי נושאים: "פרפר נחמד"; "עולם קטן"; "המשפחה שלי"; "א-ב-ני-בי"; "כחול ולבן"; "בשנה הבאה".
טוריאל, ע. וגולדשטיין, ש. (עורכים). (1991). חגיגה בצלילים: שירי חג ומועד, ספר לימוד לכל הגילים. אבן-יהודה: משרד החינוך והתרבות, הפיקוח על החינוך המוסיקלי – המרכז המתודי למוזיקה.
ספר שכשמו כן הוא: שירי חגים לכל הגילאים (החל מהגיל הרך ועד בכלל) כולל תווים ותיזמורים פשוטים.
לנואל, א. ואלדמע, ג. (עורכים). (1984). שיר לאלף עריסות. תל-אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד.
לקט שירי-ערש שנאסף משלוש תקופות: שירי-ערש יהודיים שהושרו בגולה, שירי-ערש עבריים שהושרו לפני קום המדינה ושירי-ערש ישראליים של היום. מצורפים תווים.
קורן-פרסיל, ג. (עורכת). (2005). בפרוס חגנו: תמונות ילדותנו בשירי חג ושבת. תל-אביב: עין התכלת בע"מ.
אסופת שירים שליקטה העורכת גליה קורן-פרסיל מתוך געגועיה ל"שירים של פעם" בשנות ילדותה. הספר כולל שירים מתקופת הגן ובית-הספר, ותמונות מן העבר בשחור לבן. בדברי הפתיחה כותבת העורכת בין היתר: "אלה השירים, ואלה המראות, הקולות, הריחות והצבעים שנארגו בזיכרוני מילדותי במושבה כנרת".
רותם, י. (עורך). (2001). עוף גוזל, ובכלל…: שירים שנשארים במשפחה. תל-אביב: משכל – ידיעות אחרונות וספרי חמד.
שירים מולחנים העוברים בין התחנות השונות של מעגל החיים, למן הציפייה לילד שיבוא ועד לשלב הגעגוע להורה שאיננו.
שי, י. חדד מה-יפית, ס. ושמואלי, ט. (עורכות). (2009). זמר לך לגיל הרך. ירושלים: משרד החינוך.
בחוברת 20 שירים ישראליים מעולמו הקרוב של הילד: חִברוּת, בעלי חיים ועוד. השירים מתאימים ליכולת שירית של ילדים, הטקסט קצר, המקצב פשוט (לא פשטני), הלחן בעל מנעד מצומצם והביצוע אמנותי ואסתטי. בבסיס חוברת זו עומד הרעיון, שעל פיו, כל בוגר גן ילדים בחינוך היהודי צריך לדעת שירים אלו, כבסיס של חינוך ערכי ואהבת הארץ. לחוברת מצורף תקליטור עם מיטב הביצועים.
שמר, נ. (2006). הכל פתוח: כל שירי הילדים. תל-אביב: עם עובד.
אוסף השירים שחיברה נעמי שמר לילדים (מילים ולחן) נערך לאחר מותה על ידי ללי שמר (בתה) ותמר רודנר. הספר מלווה באיורים פרי יצירתם של שבעה מאיירים, התורמים לאוסף פרשנות חזותית מרובת סגנונות. בנוסף לשירים עצמם, מצורפים הסברים קצרים והרחבות תיעודיות על חלק מהשירים. השירים מחולקים לשבעה פרקים: "אחינו הקטן"; "אלף-בית"; "הטיול הקטן"; "יום יום חג"; "הכול פתוח"; "כבר מאוחר"; "בזכותם". מצורפת גם חוברת תווים למי שמעוניין.
שמר, נ. (2003). סימני דרך: 121 שירים נבחרים. תל-אביב: מפעלי כנרת, זמורה-ביתן ודביר – מוציאים לאור בע"מ.
ספר שהוא תמצית עבודתה של נעמי שמר. השירים ערוכים על פי נושאים (כולל שישי ילדים) וצורפים תווים ואקורדים לליווי.
שמר, נ. (1958). שירים מכנרת. תל-אביב: הוצאת המוסיקה הישראלית בע"מ.
8 שירים ולחנים לילדי הגן ובית-הספר, שחוברו ע"י נעמי שמר בהיותה מורה למוזיקה בקבוצת כנרת ("הדואר בא", "אשכולית", "שיר סתיו", "בקיץ", "שבת" ועוד). כולל תווים ואיורים מאת מיכל אפרת.
שניר, מ. וטפר, י. (עורכות). (1999). אני בחגים ובעונות. תל-אביב: הוצאת הקיבוץ המאוחד וידיעות אחרונות, ספרי חמד.
זהו קובץ ייחודי לפעוטות ובו ממיטב היצירות המלוות את הילד והמשפחה במעגל השנה – בחגים, במועדים ובעונות משל היוצרים: אהוד מנור, לוין קיפניס, לאה נאור, עמנואל הרוסי, יעקב אורלנד, דתיה בן דור, שרה לוי תנאי, שרה גלוזמן, אהרון אשמן, יורם טהרלב, רפאל ספורטה, מיריק שניר, יהודה אטלס, ישראל דושמן, אהרון שפי, יחיאל הלפרין, חיה שנהב, יעקב פיכמן, נעמי שמר, שמואל בס, נעמי בן גור, לאה גולדברג, עדולה, פניה ברגשטיין, מינה חפץ,לאה מרזל, עודד אבישר, קדיש יהודה סילמן.