כירירם/ עיראק פיוט לשמחת תורה
ביצוע: יהודה-עובדיה פתיה; ר' שלום מנחם ושלומי שבן; ערכת "גוונים" יצירה מס' 9, דיסק מס' 1
פרופ' חביבה פדיה: מאמר על השיר באתר "הזמנה לפיוט"
מיקוד הפעילות פיתוח יכולת התנועה, השירה והנגינה
מושג מוזיקלי מבנה: פזמון חוזר
כלי נגינה 4-5 תופי מרים
תיאור הפעילות
1. נקרא את מילות השיר. נבהיר מילים לא מובנות (אלה המשמעותיות לנו). נספר שהיהודים בגלות בעיראק היו שרים את השיר כשהיו מוציאים את ספר התורה מארון הקודש בערב שמחת תורה ועורכים איתו הקפות. נספר גם שמילות השיר מביעות כבוד והערכה לספר התורה ולמשה רבנו. הפייטן שחיבר את השיר נעזר במטאפורות כדי לבטא זאת.
2. נלמד את הפזמון החוזר ("כירירם כירירם על משה בן-עמרם…") ונשיר אותו יחד. נשוחח קצרות על מילים ללא משמעות המושרות ומבטאות שמחה ("כירירם", "צ'יריבים צ'יריבום", "בים בם בום", "לה לה לה" ועוד).
3. נאזין לשיר. בכל פעם שנשמע את הפזמון החוזר נצטרף בשירה ונמחא כף לפי הקצב.
4. נתפזר במרחב. נאזין לשיר. בפתיחה – נעמוד במקום ונחכה. נאזין לכלי הנגינה המנגנים את הפתיחה. כשתתחיל השירה נרקוד באופן חופשי לפי המוזיקה. כשנשמע את הפזמון החוזר נעצור, נצטרף לשירה ונמחא כף כמו קודם. בסיום הפעילות נחזור לשבת במקום.
5. חלק את התופים לכמה ילדים. נאזין לשיר. כשנשמע את הפזמון החוזר נצטרף בשירה ונמחא כף כמו קודם. הילדים שהתופים בידיהם יקישו עליהם לפי קצב הפזמון. כשיתחיל הבית החדש, אלה שהתוף בידם יעבירו אותו למי שיושב לידם. כשנשמע את הפזמון החוזר נפעל כמו קודם. כך נמשיך לפי השיר.
6. נתפזר ונעמוד במרחב כשכמה ילדים אוחזים בתופים. כשנשמע את הפתיחה – נעמוד במקום ונאזין לה כמו קודם. הילדים האוחזים בתופים ירימו אותם גבוה ונענעו אותם כך שנשמע את מצילות המתכת שלהם. כשתתחיל השירה נרקוד באופן חופשי כמו קודם. כשנשמע את הפזמון החוזר נעצור, נצטרף לשירה ונמחא כף כמו קודם. הילדים האוחזים בתופים יקישו עליהם לפי קצב הפזמון. בכל פעם שיתחיל בית חדש נעביר את התופים לילדים שעדין לא ניגנו. כך נמשיך לפי השיר.