עבדים היינו / מילים: מתוך ההגדה של פסח; לחן: שלום פוסטולסקי
ביצועים: להקה; יהורם גאון; סולן ומקהלת גברים; מקהלת "הדסים"
מיקוד הפעילות טיפוח יכולת השירה והתנועה
מושג מוזיקלי מבנה: שלושה חלקים
אביזרים קוביות גדולות
כלי נגינה תוף מרים
תיאור הפעילות
1. שוחח קצרות על העבודות שעבדו בני ישראל במצרים. נמנה שמות פועל הנגזרים מעבודות אלה: לאסוף, לקושש, להרים, להוריד, להעביר, להתכופף, לסחוב, לדחוף, לבחוש וכד'.
2. נתפזר במרחב. המנחה תאמר שם פועל ותנגן בתוף. בזמן הנגינה נפעל בתנועה בהתאם למילה שנאמרה, כאילו אנחנו עבדים במצרים. כשהתיפוף ייפסק נעצור ב"פריז" ונמתין למילה הבאה. מידי פעם המנחה תרים את התוף למעלה ותצלצל במצילות המתכת שלו – אז נרקוד באופן חופשי כאילו אנחנו בני חורין.
3. נפזר קוביות גדולות במרחב. נפעל כמו קודם בהתייחסות לקוביות. נוכל לדחוף אותן, להעביר אותן, להרים או להוריד אותן וכד', לפי הנחיות המנחה, ולרקוד באופן חופשי מסביב לקוביות כשהיא תצלצל במצילות המתכת של התוף.
4. נאזין לשיר או נשיר אותו. בחלק הראשון של המשפט ("עבדים היינו, היינו") "נעבוד" כמו קודם. בחלק השני של המשפט ("עתה בני חורין, בני חורין") נרקוד בשמחה ובחופשיות כאילו אנחנו בני חורין. בכל חלק של השיר נבחר פעולה אחרת (סה"כ שלוש פעולות, כמספר חלקי השיר).
5. נבחר שלוש פעולות משותפות לכולנו מתוך העבודות שעשינו קודם. נבחר תנועה משותפת לכולנו המסמלת חופש ושמחה. נאזין לשיר או נשיר אותו. בחלק הראשון של השיר, בחציו הראשון של המשפט ("עבדים היינו, היינו") "נעבוד" לפי הפעולה הראשונה שבחרנו. בחלק השני של המשפט ("עתה בני חורין, בני חורין") נרקוד בשמחה לפי התנועה שבחרנו. בחלק השני של השיר, בחציו הראשון של המשפט – "נעבוד" לפי הפעולה השנייה שבחרנו, וכך הלאה לפי השיר.
6. נספר על מרים הנביאה, אחות אהרון ומשה, שלאחר חציית ים סוף יצאה במחולות כשבידה תוף (הנקרא על שמה), וכל הנשים יצאו אחריה בתופים ובמחולות.